21 NOIEMBRIE 2019 – ZIUA MONDIALĂ A TELEVIZIUNII –

Proiect partenerial: Educație împotriva consumului de droguri, alcool și tutun

Joi, 21 noiembrie 2019, cu prilejul ZILEI MONDIALE A TELEVIZIUNII, la Palatul Copiilor Pitești s-a derulat acțiunea de amploare “Funcţia educativă a presei. Educaţie împotriva consumului de droguri, alcool şi tutun”, din cadrul proiectului partenerial judeţean înscris cu același nume în calendarul acțiunilor de masă din instituția noastră.

PALATUL COPIILOR PITEȘTI (director, prof. Ramona Linte) a fost gazda acestui proiect, iar parteneri în activitățile derulate au fost următoarele instituții: INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN ARGEŞ, INSPECTORATUL JUDEŢEAN DE POLIŢIE ARGEȘ, DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ ARGEŞ, TELEVIZIUNEA ANTENA 3 PITEȘTI, LICEUL DE ARTE „DINU LIPATTI”, COLEGIUL NAŢIONAL „I. C.  BRĂTIANU”, COLEGIUL NAŢIONAL „ZINCA GOLESCU”, ŞCOALA GIMNAZIALĂ DE EXCELENŢĂ „SF. MC. FILOTEEA”, LICEUL TEORETIC „I. CANTACUZINO”, COLEGIUL TEHNIC „DIMITRIE DIMA”.

Cadrele didactice inițiatoare (Mihaela Grigore, Dana Dragnea, Simona Marineață, Violeta Bocancea) au propus colegilor și partenerilor mai multe tipuri de activități – în săptămâna 18-23  noiembrie 2019: ateliere de lucru organizate în cercuri și dedicate temei proiectului (realizarea de materiale diverse – creaţii jurnalistice/ literar-artistice/ plastice, fotografii, machete, broşuri, pliante, afişe, chestionare; expoziţie; dezbateri, mese rotunde etc.); joi, 21 noiembrie, orele 14.30-16.00: acţiune de amploare (întâlnire tematică, prezentare, dezbatere şi informare – cu specialişti în domeniu, din instituţiile abilitate).

În cadrul întâlnirii din sala de festivități a Palatului Copiilor, elevii de liceu au primit informații foarte utile privind educația împotriva consumului de substanțe nocive, specialiștii invitați pledând cu profesionalism pentru mai multe idei importante: educarea adolescenților în cultura prevenției și a informării corecte, pentru evitarea începerii consumului de substanțe dăunătoare, pentru cunoașterea consecințelor negative asociate utilizării acestor substanțe și pentru acționarea potrivită în caz de pericol și de necesitate; încurajarea și  consolidarea unui comportament social activ și responsabil, adecvat lumii în continuă schimbare, o lume plină de provocări; promovarea unor valori și atitudini de bază – civismul, voluntariatul, responsabilitatea; diversitatea opiniilor, libertatea de exprimare, spiritul critic; atitudinea pozitivă față de sănătate și contrară față de consumul de substanțe nocive; autocontrolul, capacitatea de a lua decizii, de a relaționa, de a interacționa; valorizarea propriei persoane și creșterea stimei de sine; îmbunătățirea autoafirmării.

Elevii au studiat pliantele și materialele informative primite, au pus întrebări și s-au arătat foarte interesați de sfaturile oferite de specialiștii invitați: doctor Eliza Lupu și psiholog Radu Șerban (Direcţia de Sănătate Publică Argeș), comisar-șef Corina Georgescu (Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş), prof. Mirela Oanea (psiholog – Școala Gimnazială de Excelență ”Sf. Mc. Filoteea” din Pitești). Din partea presei a fost prezentă dna Simona Pomazan, reporter al Televiziunii Antena 3 Pitești.

Încheiem această relatare cu un îndemn către copiii și tinerii care frecventează cursurile Palatului Copiilor Pitești și ale altor instituții școlare: ”Aveți grijă de sănătatea voastră. Spuneți NU consumului de substanțe nocive!”