SĂPTĂMÂNA VERDE la Palatul Copiilor Pitești

În perioada 18-22 martie 2024, sub genericul ”Educație pentru mediu”, elevii și profesorii din  Palatul Copiilor Pitești au participat la numeroase activități interdisciplinare, cuprinse în ProgramulNațional SĂPTĂMÂNA VERDE.Fotografiiledin linkurile de mai jos sunt sugestive și vorbesc despre bucuria de a învăța în mod aplicat și despre interesul participanților pentru educația privind protejarea și sănătatea mediului înconjurător.

ZIUA I

Luni, 18 martie 2024, cu prilejul începerii activităților din cadrul Programului Național „Săptămâna verde”, cu tema „Clima noastră – viitorul nostru! Să învățăm despre schimbările climatice”, s-a desfășurat o activitate interactivă, pornind de la învățarea și înțelegerea vocabularului schimbărilor climatice, atât la nivelul instituției noastre, cât și în școlile partenere.

Vocabularul utilizat pentru dezbaterea schimbărilor climatice include expresii precum:

-gaze cu efect de seră;

-energie regenerabilă;

-poluarea apelor;

-fenomene meteorologice extreme.

Copiii au asociat corect definițiile termenilor cu imaginile corespunzătoare.

S-au prezentat materiale video privind schimbările climatice, cauzele și efectele acestora, modificările climei și impactul general asupra planetei noastre.

Activitatea a fost însoțită de desene sugestive ale copiilor, PPT-uri, colaje, benzi desenate și lucrări pe calculator.

https://www.facebook.com/share/p/UyJHrdYrNsCRdy3w/

ZIUA II

Marți, 19 martie 2024, s-au desfășurat noi activități din cadrul Programului Național „Săptămâna verde”, cu tema „Biodiversitate -varietatea vieții pe Terra”.

Copiii și cadrele didactice au pornit într-o drumeție tematică în Pădurea Trivale.

S-au desfășurat activități practice de identificare a speciilor de arbori, arbuști, plante ierboase, animale și păsări din Pădurea Trivale.

S-au realizat fotografii sugestive, care au surprins cele mai importante momente ale zilei.

În sălile de clasă, copiii au realizat desene, afișe, colaje, postere, au vizionat filme documentare și materiale PPT, au construit machete tematice însoțite de mesaje ecologice, având ca temă „Biodiversitatea Terrei și protecția acesteia”. Protejarea biodiversității este o modalitate de a ne proteja pe noi și viitorul planetei.

Partenerii noștri educaționali din această zi au fost:

  • Liceul cu Program Sportiv „Viitorul” Pitești.
  • Școala Gimnazială „Ion Pillat” Pitești.
  • Școala Gimnazială „Tudor Arghezi” Pitești.

https://www.facebook.com/share/p/gySYgJvsLgtGMcoa/

ZIUA III

Miercuri, 20 martie 2024, s-au desfășurat activități noi în cadrul Programului Național „Săptămâna verde”, de această dată cu tema „Luna Pădurii: 15 martie – 15 aprilie 2024″. În acest sens, s-au derulat activități de plantare/întreținere a parcului dendrologic, sub deviza „Plantăm Viață pentru un mediu sănătos!”

Elevii au fost antrenați în activităţi practice în parcul dendrologic, activități menite să contribuie la formarea unei atitudini pozitive față de natură prin curățarea copacilor, plantare de puieți și flori, implicând astfel asumarea responsabilităților de îngrijire a spațiilor verzi din curtea Palatului Copiilor Pitești. S-au utilizat puieți, flori, bulbi, semințe, unelte de lucru, mănuși de unică folosință, aparat de fotografiat, banner. S-au realizat afișe/postere, planșe, desene și machete tematice însoțite de mesaje ecologice.

Partenerii educaționali au fost:

  • Ocolul Silvic Pitești: ing. Balaș Sorin.
  • Liceul de Artă „Dinu Lipatti” Pitești: prof. Romu Vlădău, prof. Violeta Vlădău, prof. Violeta Bocancea, prof. Mirela Dinu.
  • Universitatea din București/Facultatea de Geografie: decan, Prof. univ. Dr. Alexandru Nedelea; conform acordului de parteneriat între Facultatea de Geografie/ Universitatea din București și Palatul Copiilor Pitești.
  • Școala Gimnazială „Ion Pillat” Pitești: prof. Petre Georgeta, prof. Pahonțu Alina.
  • Școala Gimnazială „Tudor Arghezi” Pitești: prof. Prepeliță Laura, prof. Miezu Camelia.

https://www.facebook.com/share/p/1Mx6tmtWLsS9zPsD/

ZIUA IV

Ziua de joi, 21 martie 2024, a adus tema „Colectăm selectiv – reciclăm – salvăm natura!”.

Valorificarea acesteia s-a făcut printr-o activitate interdisciplinară, în cadrul căreia elevii au înțeles noțiunea de deșeuri, compost, materii prime diferite și au învățat despre timpul de descompunere a diferitelor materiale.

Elevii și-au consolidat aspectele multiple legate de conceptul de reciclare, au identificat moduri de reducere a consumului de apă, electricitate și plastic.

Copiii au înțeles importanța separării deșeurilor pe categorii: plastic, sticlă, carton, metal și menajer, implicit utilizarea unui coș de gunoi separat pentru fiecare.

Au fost încurajați să aibă o atitudine eco-civică față de membrii din familie, vecini, prieteni, oameni din comunitate, astfel încât aceștia să se gândească înainte de a arunca gunoaie fără a le sorta și să ia cu responsabilitate în considerare opțiunea reciclării selective.

Elevii s-au implicat activ într-un joc bazat pe cunoașterea timpului de descompunere a gunoaielor, apoi au consumat diferite fructe, ale căror resturi vegetale le-au colectat într-un recipient special din curtea instituției, inscripționat „Compost”.

„Chiar și cel mai mic gest de reciclare poate face o diferență uriașă în lupta noastră pentru un viitor mai curat și mai sănătos.” – Jane Goodall

Partener educațional: Liceul Tehnologic „Dacia”, Pitești, prof. Cristina Moisescu.

https://www.facebook.com/share/p/g71Tt2YRh2U74kiG/

ZIUA V

Vineri, 22 martie 2024, la Palatul Copiilor Pitești, ultima zi din Programul Național „Săptămâna verde” a reunit elevi, cadre didactice și parteneri educaționali sub egida „22 martie 2024 – Ziua Mondială a Apei”, cu tema: „Water for Peace/Apă pentru pace!”

În această zi importantă, s-a evidențiat necesitatea unirii în jurul apei și a folosirii ei pentru pace, punând bazele unui mâine mai stabil și mai prosper.

S-au organizat expoziții cu desene, picturi, machete, afișe pe calculator, colaje, articole informative, postere, materiale publicitare, creații literare despre apă și importanța ei pentru viață, utilizând mesaje-cheie pentru Ziua Mondială a Apei 2024.

Parteneri educaționali:

  • Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea
  • Școala Gimnazială „Ion Pillat” Pitești
  • Școala Gimnazială „Ion Minulescu” Pitești
  • Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești
  • Liceul de Artă „Dinu Lipatti” Pitești

https://www.facebook.com/share/p/BVwkmN1nCncmV9RZ/