Conservarea biodiversității în destinațiile ecoturistice

„Împreună, ecoturiști pentru un viitor durabil!”

 

„Conservarea biodiversității în destinațiile ecoturistice” este un amplu proiect educativ dedicat biodiversității României, inițiat de către profesoarele CORINA – ALINA VOICILĂ, CARMEN – TEODORA DRAGOMIR și MIRELA – LIDIA IONESCU JAMBU de la Palatul Copiilor Pitești, aflat la ediția a IV-a în acest an școlar, 2021-2022.

Proiectul interdisciplinar este un proiect educațional cadru care conține ca activitate principală concursul cu aceeași denumire și alte activități de amploare, proiecte educaționale complementare concursului, denumite Situri NATURA 2000, Bioregiunea pontică și bioregiunea alpină.

Proiectul dă viață obiectivelor de dezvoltare durabilă și evidențiază minunata biodiversitate a României din spațiul mioritic, delimitat de Arcul Carpatic, Dunăre și Marea Neagră: ariile naturale protejate de interes național – parcuri naturale, parcuri naționale, rezervații științifice, rezervații și monumente al naturii; ariile naturale protejate de interes comunitar – situri din rețeaua Natura 2000 care aparțin celor cinci bioregiuni ale României; ariile naturale protejate de interes internațional – situri ale patrimoniului mondial natural și cultural, Delta Dunării; rezervații ale biosferei, Delta Dunării, Retezat, Pietrosul Rodnei; zone umede de importanță internațională, inclusiv Delta Dunării; geoparcuri, Țara Hațegului și Platoul Mehedinți.

Proiectul reunește evenimente vizând activități de învățare pentru elevi creativi și curioși care, prin exersarea abilităților și inteligențelor naturaliste, își îmbogățesc educația ecologică indispensabilă pentru formarea lor ca viitori protectori ai României sustenabile, în care comunitățile se pot dezvolta și conviețui în armonie cu natura.

La Concursul județean interdisciplinar „Conservarea biodiversității în destinațiile ecoturistice” din 26 noiembrie 2021, desfășurat online, organizat la Palatul Copiilor Pitești, care a reunit cinci secțiuni cu teme atractive, au participat elevi cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, care au intrat în competiție pentru realizarea de materiale/ produse pentru promovarea destinațiilor ecoturistice, arii naturale protejate din județul Argeș și din alte județe ale țării.

Cele cinci secțiuni ale concursului au fost:

– fotoreportaj de călătorie în natură „Ecoturist în România”;

– referat științific „Parcurile naturale ale României”;

– ecoeseu „România mea frumoasă”/ „My Beautiful Romania”;

– etnofotografie „Tradițiile, obiceiurile și folclorul, componente ale biodiversității etno-culturale din destinațiile ecoturistice”;

– „Afișul digital” pentru promovarea unei destinații ecoturistice îndrăgite.

Elevii participanți au demonstrat nu numai că sunt iubitori ai naturii meleagurilor românești, ci și ai credințelor, tradițiilor, sufletului, cântului și dorului românesc, iubitori a tot ceea ce este autentic românesc.

Elevii și profesorii implicați în proiect aduc un sincer omagiu oamenilor de știință, cercetătorilor din universități și din administrațiile ariilor protejate, muzeografilor, artiștilor fotografi și realizatorilor de filme documentare, tehnicienilor, exploratorilor, ghizilor, tuturor celor care realizează o muncă extraordinară și complexă pentru explorarea, cunoașterea, monitorizarea, managementul și popularizarea biodiversității României, mulțumind pentru tot sprijinul acordat.

Profesorii care și-au adus contribuția la buna desfășurare a proiectului educativ „Conservarea biodiversității în destinațiile ecoturistice” alături de echipa inițiatoare sunt: inspector școlar general prof. dr. Alina – Ramona Manea, inspector școlar general adjunct prof. Maria – Cătălina Dumitrașcu, inspector școlar general adjunct prof. dr. Constantin – Cristinel Crețu, inspector școlar educativ activități extrașcolare prof. Georgeta Petre, inspector școlar de chimie prof. Marius Sprîncenea, inspector școlar de geografie prof. Sebastian Florescu și o minunată echipă de o sută douăzeci și una de cadre didactice coordonatoare din cincizeci și patru de instituții de învățământ din județ și din țară, care au îndrumat peste cinci sute de elevi.

Domniile lor, alături de elevii participanți, merită cele mai alese mulțumiri pentru implicarea extraordinară la această ediție, mulțumiri însoțite de invitația de a fi solidari proiectului și în edițiile viitoare. https://argesuldeazi.ro/…/922-conservarea…

Și în acest an școlar au fost îndeplinite scopul și obiectivele specifice ale proiectului cadru „Conservarea biodiversității în destinațiile ecoturistice”, iar sprijinul și încrederea acordate de către partenerii educaționali reprezintă fundamentul eforturilor de continuare și de îmbunătățire a viitoarelor ediții.

Parteneriatul educațional a creat o bună coeziune pentru realizarea educației ecologice a elevilor și a comunității din care fac parte, într-un mediu educațional nonformal, care poate fi replicat cu succes și în mediul formal, chiar și în contextul epidemiologic actual, cauzat de pandemia de coronavirus, activitățile fiind adaptate spre a se desfășura cu precădere în mediul online, cu respectarea întocmai a tuturor regulilor și restricțiilor impuse de autoritățile competente.

De altfel, ideea călăuzitoare a proiectului este de a fi „împreună, ecoturiști pentru un viitor durabil”, un apel la acțiune pentru a face o lume mai bună, în contextul provocărilor actuale, poate cele mai mari din istoria umanității, schimbările climatice, schimbările impuse de actuala situație pandemică, numeroasele amenințări la adresa securității economice și a păcii mondiale.

În acest cadru generos prilejuit de mediatizarea și diseminarea activităților proiectului, aceiași inițiatori și organizatori ai proiectului județean „Conservarea biodiversității în destinațiile ecoturistice” lansează invitația de participare la următorul proiect județean interdisciplinar „112 SALVEAZĂ VIEȚI!”, care se va desfășura în semestrul al II-lea din anul școlar 2021-2022, având ca scop promovarea educației pentru sănătate în rândul tinerei generații prin popularizarea principiilor și tehnicilor de bază pentru acordarea unui prim ajutor responsabil, a stilului de viață sănătos ce presupune mișcare și practicarea sportului, într-o lume a erei digitale, preocupată din ce în ce mai mult de protejarea unui mediu sănătos pentru viață, o lume care respectă cultura tradițională și dorește a se dezvolta durabil.

Concursul din cadrul proiectului se va desfășura pe data de 10 mai 2022. Ideea călăuzitoare este cea care animează dintotdeauna generațiile de tineri ce iubesc oamenii și se pun în slujba sănătății lor: „Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă!”