Copii și profesori, voluntari pentru pădure

La Palatul Copiilor Pitești și în instituțiile partenere s-au derulat numeroase activități în cadrul Proiectului interjudețean în parteneriat educațional, de voluntariat și schimb de experiență, astfel: ”Luna Pădurii: 15 martie-15 aprilie”, cu tema „Mai multă pădure, mai mult verde pentru viitorul nostru!” și „21 martie – Ziua Internațională a Pădurilor, IDF 2022”, cu tema „Pădurile, producția și consumul durabil”. Inițiatorii și organizatorii proiectului interjudețean sunt prof. Alina Corina Voicilă (director), prof. Daniela Georgescu, prof. Camelia Miezu.

Luna Pădurii se desfășoară în fiecare an între 15 martie și 15 aprilie și are în prim-plan evidențierea rolului și importanței pădurii în menținerea echilibrului în natură. În această perioadă este sărbătorită și Ziua Internațională a Pădurilor (21 martie). Ziua celebrează pădurea și crește gradul de conștientizare cu privire la importanța tuturor tipurilor de păduri. Biodiversitatea se află sub ameninţare gravă din cauza defrişărilor, a degradării pădurilor şi a schimbărilor climatice.

Sute de copii și profesori au participat ca voluntari la evenimente care sărbătoresc pădurile: plantarea de puieți forestieri, plante, semințe, bulbi; expoziții tematice dedicate pădurii; concursuri de fotografie, dezbateri, realizarea și transmiterea de mesaje ecologice despre păduri și protecția acestora; s-au realizat expoziţii de afişe, picturi, fotografii, postere, machete, pliante, colaje, afișe pe calculator/desene sau picturi.

Copiii intră în contact direct cu natura, o apreciază mai mult, sunt veseli și bucuroși că participă la astfel de activități practice. Le place să simtă pământul, să planteze, să aibă grijă de flori și de puieții plantați, să le vadă pe toate crescând și să le îngrijească. Micii ecologiști vor să fie un exemplu demn de urmat pentru ceilalți copii și pentru adulți.

Instituţiile partenere:

Inspectoratul Școlar Județean Argeș

Palatul Copiilor Pitești

C.C.D Argeș

Palatul Copiilor Tg. Jiu/Gorj

Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu”, Piteşti

Școala Gimnazială ,,Marin Preda”, Pitești

Școala Gimnazială ,,Alexandru Davila”, Pitești

Clubul Copiilor Mioveni

Clubul Copiilor Costești

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Pitești

Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, Pitești

Grădinița Specială „Sf. Elena”, Pitești

Școala Gimnazială „Traian”, Pitești

Colegiul Național „Radu Greceanu”, Slatina, județul Olt

Liceul Tehnologic nr. 1 Mărăcineni, Argeș

S. G. R. – FilialaArgeș

Ocolul Silvic Pitești

Participând activ şiconştient la aceste activităţi practice, copiii vor învăţa să aprecieze mediul înconjurător și pădurea, precum și toate componentele acesteia. A planta o floare sau un puiet este un gest pe care ar trebui să îl facem cu toții, pentru un mediu înconjurător curat și pentru un viitor verde!