“Dragobete- Cap de primăvară”

La 24 februarie se celebrează Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români. Și la Palatul Copiilor din Pitești, elevii de la cercurile de profil: Cultură și civilizație românească, Pictură/ Desen, Atelierul fanteziei, Ecoturism și Dansuri populare, îndrumați de profesorii coordonatori: Mihaela Cîrstea, Camelia David, Magdalena Pătrășcan, Mihaela Badea, Carmen Dragomir, Voicilă Corina și Tănase Marian, au descoperit informații despre sărbătoarea românească și au pus-o în valoare prin dansuri, jocuri de dezvoltare personală, afișe, picturi, desene, ducând mai departe tradiția strămoșească.

Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii, are origini străvechi. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Urmând firul anumitor legende populare, se pare că Dragobete (numit şi “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”) nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeşşiiubăreţ. Dragobete a rămas până în ziua de astăzi simbolul suprem al dragostei autohtone.

Așadar, împreună cu elevii inimoși și îndemânatici din clasele fiecărui profesor, au fost realizate dezbateri pe tema iubirii, fiind create prezentări PPT, colaje, materiale diverse de artă plastică, dansuri, fotografii de la activități (în Photogrid) sau filmulețe cu ajutorul aplicației Quik, despre tradiția românească străveche de Dragobete – care ar fi bine să fie cunoscută în cât mai multe colective de elevi din țară,astfel reușind să o păstrăm și să o transmitem generațiilor viitoare.