ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI – 27 MARTIE

Ziua Mondială a Teatrului este un eveniment marcat în fiecare an prin citirea unui mesaj scris de o personalitate de renume mondial. Anul acesta mesajul a fost transmis de Peter Sellars, regizor de teatru și de operă.

”Teatrul reprezintă un spațiu, creat pe pământ, al egalității între ființe umane, zei, plante, animale, picături de ploaie, lacrimi, un spațiu al regenerării.

Spațiul de egalitate şi ascultare reciprocă profundă este iluminat de o frumusețe ascunsă şi e păstrat viu printr-o adâncă interacțiune între primejdie, înțelepciune, acțiune şi răbdare.

Suntem atât de siguri de ceea ce privim şi de felul în care privim totul, încât suntem incapabili să vedem şi să simțim realități alternative, posibilități noi, abordări diferite, relații invizibile şi legături dincolo de timp.

Aceasta este clipa în care trebuie să ne împrospătăm profund mințile, simțurile, istoriile şi viitorul. Și această muncă nu poate fi făcută de oameni izolaţi, lucrând singuri. Este o muncă pe care trebuie să o facem împreună. Teatrul este invitația de a face această muncă împreună”, a spus Peter Sellars.

Ziua aceasta este dedicată frumuseții nemuritoare a teatrului, care este o sursă de inspirație ce cuprinde toate celelalte arte. Teatrul are puterea de a uni diverse culturi și popoare din întreaga lume. Dar, mai presus de toate, teatrul poate educa, informa și lumina publicul, ne poate face să râdem, să plângem, să gândim, să analizăm, să trăim.

În materialul video din linkul de mai jos este prezentat un fragment din piesa ”D’ale carnavalului”, de I. L. Caragiale, cu următoarea distribuție:

Mița Baston – Antonia Dinică

Nae Girimea – Andrei Ionescu

Coordonator: PROF. VIOLETA BOCANCEA, Cercul de Teatru

https://fb.watch/c2PYP8NUSw/